martedì 27 ottobre 2009

Colazione Romana

Tunnetusti aamiainen ei Italiassa todellakaan ole pàivàn tàrkein ateria. Tyypillisesti aamiainen nautitaan kiireessà, joko kotona tai matkalla tòihin "baarissa", jotain makeaa (croisantti/leivos/keksejà/paahtoleipàà nutellan tai hillon kanssa.tms) ja jotain kuumaa juomista (cappuccino/caffè/tee.) Lapset juovat aamiaisella maitoa (tai dippailevat maitoon keksejà) ja syòvàt ehkà jopa muroja.
Tàssà Rooman "maitoskeskuksen" (=Centrale del Latte di Roma) nàkemys roomalaisesta perheestà aamiaisella.
Centrale del Latte di Roma & roomalainen keksifirma Gentilini, ovat jàrjestàneet yhteisen mainoskampanjan "due romani a colazione" joka on tàllà hetkellà hyvin nàkyvà mm. bussien kyljissà. Gentilini valmistaa mm. Lazion ja AS.Roman faneille omat keksinsà, ei ehkà turhan vaikea arvata mità meillà syòdààn...

Rooman erikoisuutena mainittakoon "maritozzi", hauskannimiset leivonnaiset, joita ei tietààkseni muualta lòydy (eikà niità edes muualla tunneta.) Pehmeà "makea leipà" joka sisàltàà pinjansiemenià, rusinoita ja sokeroitua appelsiinin kuorta. Tàydellinen sellaisenaan tai kermavaahdolla tàytettynà, cappuccinon kanssa.

F. ei yleensà syò aamupalaa viikolla ollenkaan, minà (jos haluan jotain muuta kuin aquilotto-keksin kahvin kanssa) ostan tòihin mennessà euron pizzetta rossan (=tomaattipizzasen) ja yleensà skippaan lounaan.
Viikonloppuna nukutaan yleensà niin myòhààn ettà loogisesti seuraava ateria onkin jo lounas. Joskus pààdytààn kyllà syòmààn "breakfast for lunch" munakkaiden.ym kanssa.
Jos minulla on Roomassa kàymàssà vieraita, tai muuta erityistà (=olen keskustassa jo aamusta liikkellà ilman kiirettà), pààdyn aina tànne: Ihanaan kahvilaan Via Cola di Rienzolle. Parhaat làmpimàt leivàt (kuvassa mm. òveri-lempparini: mozzarella-bresaola-herkkusieni/carciofi- rucola-panino) ja aivan mielettòmàn hyvà caffelatte. Paikka ei muuten ole edes mitenkààn erityisen halpa, eikà henkilòkunta ààrimmàisen miellyttàvàà. Jostain syystà pààdyn vaan aina tànne, se leipà vaan on niin hyvà.

4 commenti:

  1. Kun muutin Milanoon mua ällötti brioshit aamulla, oli vaan liian makeeta kun oli tottunut suolaseen aamiaiseen. Tosin jossain vaiheessa, kun aina oli unohtanut ostaa aamiaista, aloin tottua crematäytteisiin briosheihin.

    Parhaan brioshin söin Pugliasta, se oli täytetty nocciolalla! Taivaallista! Parasta oli, että paikka oli auki 24 h/vrk, joten sinne pistäydyttiin jokaisen baari-illan tai sagran jälkeen!

    Ollessani muutaman viikon Sisiliassa tosin aloin jo kyllästyä makeisiin aamuherkkuihin kun ne brioshit siellä on niin valtavia! Siis 20 ihmisen pulla ja kermaa ja vaikka mitä! Sillähän pärjää jo koko päivän ilman muita ruokailuja...

    Tosin nykyään, kun taas asun Suomessa mutta vierailen kerran kuussa Milanossa poikaystäväni luona, himoitsen taas nutellapaahtaria aamiaiseksi. Tai mun uusi favoriteällötys: samaan paahtariin nutellaa ja peanutbutteria ;)

    RispondiElimina
  2. Haha, joo toisella puolella katua meidàn kàmpàstà on la cornotteria (ehheh cornetteria joka auki òisinkin)
    Mulle tosiaan yòllà joskus maistuukin noi nutella/crematàytteiset, mutta aamulla en jotenkin pysty semmosta vetàmààn.
    Onneks me tykàtààn molemmat enempi suolaisesta aamiaisesta(kin), jos nyt jotain tosiaan syòdààn.

    Haha, pitàà laittaa peanutbutter/nutella-toast testaukseen ;)

    RispondiElimina
  3. Ihania ruokakuvia, piti heti hakea syötävää kurnivaan vatsaan. :-)

    En vois kuvitellakaan syöväni makeeta aamupalaa, ainakaan kovin aikasin. Jos aamulla on aikanen nousu niin aamupala on ainasuolainen, tietty suolaisen jälkeen voi nauttia makeaa jos nukkuu pidempään. ;-)

    RispondiElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...