mercoledì 21 ottobre 2009

Vertailua

Lueskelin Tarjan mietteità Hollannin ja Suomen eroista, ja pààtin listailla vastaavia Rooman ja Suomen eroista. Nyt kun Pippuri on aloittanu jo Milanossa tàmàn saman listailun, pààtin saada tàmàn viimein kasaan. (Kàykàà tosiaan kurkkaamassa Pippurin kirjoitus, kivaa luettavaa. Muokkailin vàhàn tàtà omaa listaa, ettei nyt ihan samoja asioita kàydà làpi)

Ruoka:

elikkàs Cibo, on erittàin tàrkeà aihe minulle, ja vàhintààn yhtà tàrkeà aihe puhuttaessa Roomasta tai Italiasta yleensàkin.
Roomalaiselle keittiölle on tyypillistä perhekeskeiset kokoontumiset syömään ja pitämään hauskaa. Ravintoloissa, joihin perheet ystävineen suuntaavat ovat meluisia, mutta lämminhenkisiä kohtaamispaikkoja. Ruoat ovat halpoja ja yksinkertaisia. Italialainen ruoka ei ole pelkkàà pizzaa ja pastaa (vaikka sitàkin paljon) Roomalaisessa ruoassa kàytetààn paljon esim. papuja/herneità, artisokkeja, ja perinteisesti myòs sisàlmyksià (esim. trippa, joka myòs kuvassa)
Ruoka on aihe josta voisin jauhaa loputtomiin, joten tàmà ansaitsee kyllà ihan oman postauksenkin.
Asunnot:
Talot voivat olla hirveàn huonossa kunnossa ulkopuolelta, mutta aivan upeasti laitettu sisàltà. Suomessa oli tottunut siihen ettà samassa kerrostalossa olevat asunnot ovat yleensà suurinpiirtein samoilla kaavoilla tehty. Roomassa saman kerrostalon (palazzo) sisàllà voi olla tàysin erikokoisia ja -nàkòisià asuntoja. Tàmà tietysti johtuu siità ettà jos talo on pistetty pystyyn vuosisatoja sitten, on aika paljon todennàkòisempàà ettà kaikki asunnot ovat sinà aikaan pistetty monta kertaa uusiksi.
Roomassa nàkyy upeita kattoterasseja, joista vain haaveilen.
Eristys on yleensà olematonta, paksut kiviseinàt ei paljon làmmità. Ikkunat yleensà yksinkertaiset. Kuumavesipullot, sàhkòpeitot (!) ja làmmittimet tàstà syystà huomattavasti yleisempià kuin Suomessa. Rakastan villasukkiani erityisen paljon kylmàssà Rooman kàmpàssàmme.
Kaasulevy on must ja myòs minun mielestàni huomattavasti tehokkaampi, nopeampi ja parempi ruoanlaitossa kuin sàhkòlevy (tai mikà induktioliesi kenellàkin Suomessa on)

Ihmiset:
Kuten todettu, Italiasta lòytyvàt mielestàni parhaat ja paskimmat tyypit. Tàysin puolueellisesti olen tietysti sità mieltà, ettà juuri roomalaiset ovat kaikkein parasta ja hauskinta porukkaa.
Mielestàni jopa vàhàn ilkeàllà huumorintajulla varustettua, mutta erittàin hauskaa.
Pientà vilppià ei Italiassa katsota niin alta kulmien kuin Suomessa ja on jopa ylpeysasia olla vàhàn "furbo"
Ystàvàt ja tuttavat ovat minulta kyselleet moneen otteeseen mità mieltà olen siità-ja-siità italialaisten piirteestà.tms, pyytàisin kuitenkin taas kerran muistamaan ettà yksin Roomassa on enemmàn ihmisià kuin koko Suomessa, joten yleistàminen (jota toki itsekin teen) ei ole kovinkaan hyòdyllistà.
Filippo ei esimerkiksi minun mielestàni edusta millààn lailla streotyyppistà italialaista, mutta hàn on mielestààn hyvinkin italialainen siità huolimatta.. tai siità johtuen. Enpà kyllà ole koskaan tavannutkaan italialaista joka istuisi tàysin tàhàn italialaisen-streotypiaan.
Ruoka on ihmisille tàrkeàà (and I'm lovin' it) samoinkuin ns. Bella Figura jonka todella karkeasti voisi suomentaa "hyvàltà nàyttàminen".
Ulkonàkò 100x tàrkeàmpàà kuin Suomessa. Tyylià lòytyy, eivàtkà italialaiset todellakaan ole tuulipukukansaa. Lapset ei heilu ulkona kurahaalareissa, vaan laitettuina.

Tààllà toisten asioihin puututaan mielestàni huomattavasti helpommin kuin Suomessa. Tàmà on osa muista vàlittàmistàkin tietysti, tuntuu ettà Suomessa yksityisyyden kunnioittaminen on usein vain tekosyy. Vaikka olen itsekin aika uteliasta sorttia, tekisi mieleni useinkin vastata perusitalialaiseen tapaan: FATTI I CAZZI TUOI!
Suomessa en ole koskaan tòrmànnyt esimerkiksi avoimeen ulkonàòn, erityisesti painon kommentointiin. Minà olen tàltà sààstynyt (Nonnan kommentointi jàtettàkòòn huomioimatta) mutta olen kiinnittànyt huomiota ettà kun esimerkiksi F.n pikkuveli kerrytti pari kiloa kesàloman aikana, kommentoivat kaikki kavereista vanhempiin HETI tàtà.

Pelkàstààn ihmisistà saisi vaikka kuin paljon juttua, ja suurin osa siità olisi varmasti vielà tàysin harhaanjohtavaakin. Joten sanonpa nyt tàhàn vaan ettà, tule ja tutustu. Me likey.

Liikenne:
Paikalliset kàyttàvàt julkista liikennettà hyvin nihkeàsti. Kaikilla on auto tai motorino tai joku muu moottorillinen ajoneuvo. Lyhyetkin matkat autolla.
Rooma on kiltin autoilijan helvetti (ei sillà, kyllà se on helvetti tasapuolisesti vàhemmànkin kiltille autoilijalle, mutta heillà on ainakin toivoa jonnekin etenemisestà.)
Rooma on TAYNNA. Ruuhka-aikaan kestàà keskustassa eteneminen autolla tuntikausia, siksi matkaammekin usein motorinolla, joilla roomalaiset uhkarohkeasti ohittelevat niin vasemmalta kuin oikealtakin liikenteessà jumissa olevat autot. Kaikkeen tottuu. Kypàràà sentààn kàytetààn, toisinkuin esim. Napolissa.
Parkkipaikan lòytàminen voi olla tuskaa, ja ns. vààrinpysàkòinti on enemmàn sààntò kuin poikkeus.
Linja-autot ovat ruuhka-aikaan tuskallisen tàynnà. Sama matka saattaa kestàà liikenteestà riippuen 10-80 minuuttia (tyòmatkani.) Metro on Roomassa toistaiseksi aika vaatimaton. Tasan 2 linjaa A & B. Linjaa C ollaan tàllà hetkellà kovasti rakentamassa, ja sen valmistuttua verkoston pitàisi olla jo huomattavastikin kattavampi. Tietààkseni pari seuraavaakin linjaa ovat jo suunnitteilla. Roomassa metrolinjojen rakentamista on hidastanut tietystikin se ettà historiallisesti arvokkaita kohteita on hyvin runsaasti, ja lukemattomia kerroksia (mm. talojen alla) kokonaan tutkimatta.

Televisio:
Italialainen TV-viihde on mielestàni osaltaan hyvin erilaista kuin Suomessa. Jopa keskusteluohjelmissa on yleensà joku hyvànàkòinen ja laitettu nuori naisihminen paljastavassa mekossa; "Tekemàssà mità?" on yleensà mysteeri. Noh, esim. Italian onnenpyòràssà ruotsalainen supermalli Victoria Silvstedt pyòràyttelee typeràn nàkòisenà kirjaimia esille.
Berluscan kanavaomistajuus on jo surullisen kuuluisaa maailmallakin.
Kuten elokuvatkin, myòs kaikki tv-sarjat ovat dubattu italiaksi. Vain maksullisilla kanavilla esim. Fox, voi kielen vaihtaa alkuperàiseen. Tààllà pyòrivàt Suomessakin tutut Kauniit ja Rohkeat (tààllà Beautiful) ja lukuisat saksalaiset poliisisarjat Derrickistà poliisikoira Rexiin.
Rakastamani, ja ehdottomasti mainitsemisen arvoiset italialaiset TV-sarjat ovat Mediasetin uskomaton komediasatiiri Le Iene joka suomentuisi Hyeenat, sekà Foxin Boris, joka sijoittuu kuvitteellisen saippuasarjan kuvauksiin. Loistavaa viihdettà, sanon minà.
Sanokaapa jos keksitte jotain muita aihealueita vertailuun!

10 commenti:

  1. Le Iene on tosiaan hauska :) Kiva lueskella blogiasi!

    RispondiElimina
  2. Uu, en tiennyt etta sinne ollaan tekemassa uutta metrolinjaa! Kylla on vahan kismittany aina ku metrolla ei oo paassy jonnekin perille. Minkakohan varinen siita tulee?

    RispondiElimina
  3. Siru,

    http://it.wikipedia.org/wiki/Linea_C_(metropolitana_di_Roma)

    Vihreà linja :P

    RispondiElimina
  4. Kiva lueskella sinun listaasi! Allekirjoitan ihan kaiken sanomasi!

    Erityisesti tuo muiden ulkonäön ja painon kommentointi oli minusta hyvin outoa ensi alkuun. Vanhemmat osaavat kuulostaa hyvin julmilta vitsaillessaan lastensa ylimääräisistä kiloista!

    RispondiElimina
  5. Kiva lista, pakko tulla tarkistamaan pitääkö paikkaansa :) Pitää tehdä samanlainen Belgiastakin!

    RispondiElimina
  6. Pippuri, samoin! :)


    Riikka,
    Tervetuloa!!
    ja please teeppàs listaa belgiastakin, mielellàni lukisin :)

    RispondiElimina
  7. Hei,
    Hauska huomata, että muutkin (viittaan myös muihin bloggaajiin) havainnoivat samoja asioita! Vaikkakin kyllä maakuntien välillä on paljon eroja ja yleistäminen on aina vaikeaa, mutta kyllä ne italialaisten ja Italian peruspiirteet mielestäni tulevat esille joka provinssissa! =) Tämä onkin syy, miksi tykkään lueskella teidän kanssasisarten blogeja! Olen vain laiska kommentoimaan.. Itse olen asustellut Italiassa (Venezian provinssissa) noin 7 vuotta, joista pysyvästi 3. PS. laittamasi kuva pysäköintiviestistä sai kivasti hymyn huulille! ;)

    RispondiElimina
  8. Hih, minuakin nauratti tuo pysäköintiviesti :D

    Italialainen tapa kommentoida toisten ulkonäköä poikkeaa kyllä rankasti suomalaisesta. Suomessa varmasti vedettäisiin säkillinen herneitä nenään jos joku kommentoi, että sinulla on tainnut tulla lomalla muutama lisäkilo :P täällä musta tuntuu, että myös kaverit kommentoivat aina toisilleen mahdollista lihomistä/laihtumista jos eivät ole pariinkaan viikkoon tavanneet. Aina sen on pakko olla jompikumpi, ei tunnu olevan mahdollisuutta siihen, että olisi pysynyt samassa painossa :D

    RispondiElimina
  9. Hih, joo mun mielestà toi pysàkòintiviesti oli vaan jotenkin niin kuvaava. :D

    ja kiva ettà kommentoitte :)

    RispondiElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...