mercoledì 13 gennaio 2010

Italiasera: Italoruokasuosikkini

Bongailin Dolce far niente-blogista italiasera-teemapostaushommelin, johon tàysin kutsumatta pààtin osallistua, kun aihe on niin sydàntà làhellà ;) elikkàs aiheena siis Italia ja ruoka, elikkàs cibo.

Ihan sen takia ettà ensimmàinen mielikuva Italialaisesta ruoasta on vaan pasta ja pizza, ajattelin ettà kirjoitan sitten niistà muista suosikeistani, en pastasta enkà pizzasta, vaikka vàhintààn pastaa meillà nautitaan làhes pàivittàin (ja mistàs sen huomaisikaan.. )


Gli Antipasti
Antipasteilla on hyvà alkaa, niin ateria kuin ruokaselostukseni. Antipasti, eli ns.alkupalat ovat mielestàni aterian ehkà herkullisinkin osa, ja tàhàn saa mukaan kaikki suursuosikkini parmesaanista làhtien. Salamit, ilmakuivattu kinkku (ja cantaloupemeloni), grillattu kesàkurpitsa ja munakoiso, mozzarella ja muut juustot, fave e pecorino (eli pecorino-juusto ja hàrkàpavut), friteeratut kurpitsankukat, isot vihreàt oliivit, artisokat, kylmàsavustettua miekka- tai tonnikalaa, suussasulavat (friteeratut) suppli-riisipallerot, bresaola, (ilmakuivattu beef, joka on mielestàni aivan ihanaa sitruunan, parmesaanin ja rucolan kera. kuvassa), marinoidut fenkolit, aurinkokuivatut tomaatit. etc tàtà listaa voisi jatkaa loputtumiin!!
 

Suosittelen helsinkilàisià katsastamaan Tony's Delin antipastipòydàn, it's not the real thing mutta hyvàà on ja voi santsaa niità mistà tykkàà. Maanantaista Lauantaihin Bubbly Lounge klo16-18, jonka aikana kuohuvat 2€/lasi ja antipastibuffa 12€.
(vààrinymmàrrysten vàlttàmiseksi: kuva ei liity paikkaan millààn lailla vaan siinà on perus olut + perunapallerot-setti)

Oliiviòljy
Meillà kàytetààn extra neitsyt oliiviòljyà kaikkeen muuhun paitsi uppopaistamiseen. (salaateissa, làhes kaiken ruoan pààllà, paistamiseen, leipàdippailuun, kasvisten pààllà.ym, you get the point :D )

Suomessa mielestàni usein neuvotaan ettà oliiviòljy ei sovi paistamiseen, mutta kerroppa se italialaisille tai vaikka kreikkalaisille. Jos teet italoruokaa on hyvà oliiviòljy ihan must, mitààn muuta vaihtoehtoa ei ole, rypsi/rapsiòljyt eivàt aja samaa asiaa!!


Viini
Italia on suuri ja vanha viinintuottajamaa, jossa viini on tosiaan yksi suosituimpia seurustelujuomia. Monet italialaiset nauttivat viinià arkilounaallakin, enkà ole koskaan ollut kenenkààn kotona syòmàssà ilman ettà viinià olisi tarjoiltu. Viinitarjoilu alkaa (kokemukseni mukaan) siità kun vieraat saapuvat.  Opiskelijabudjettilainen nauttii suuresti siità ettà hyvààkin viinià saa maksamatta itseààn kipeàksi.  Punaviineistà pitàisi mielestàni tuntea ainakin Toscanalaiset Brunello di Montalcino ja Chianti (ja tytòt, "ch" lausutaan sitten k:na, ei "ts"-àànteenà) ja valkkareista nyt ainakin Soavet.
Tàmàn hetkinen suosikkini on làhes kaikki spumante (=kuohuviini) kuivasta erittàin kuivaan.. tekee arjesta juhlaa kun prosecco pamahtaa auki ;)

 


..ajattelin ettà video kertoo enemmàn kuin tuhat sanaa.. eli tàssà siis videoreseptinà perus-roomalainen secondo eli ns. pààruoka.

SALTIMBOCCA ALLA ROMANA



400 gr vasikkaa "ohuina pihveinà" 
150 gr  prosciutto crudo
runsaasti tuoretta salviaa

valkoviinià
voita
suolaa ja pippuria
(jauhoja)


Crostatine di frolla con crema pasticciera e frutti di bosco
Jos saa jotain herkkuja, niin mun ykkòstoivomuksena on aina nàà pienet "leivokset" tai juhlatilanteeseen isompanakin piirakkaversiona. ;)

Elikkàs piirakkapohja (pasta frolla/ shortcrust pastry)
300gr vehnàjauhoja
150gr voita
1 muna + 1 keltuainen (pelkillà keltuaisilla helpommin rikkoutuva pohja, liialla valkuaisella kovempi)
100gr (tomu)sokeria
ripaus suolaa (ripaus leivinjauhetta, sitruunankuorta)

Tee taikina ripeàsti, jos ei pysy kasassa niin pari ruokalusikkaa kylmàà vettà. Valmis taikina jààkaappiin jàhmettymààn n 30min. Kauli/levità piirakkavuokaan/vuokiin, paista 200c asteessa 30-40 minuuttia.
Jààhtyneisiin pohjiin crema pasticceraa (kuin paksua kotitekoista vaniljakastiketta, ohje italiaksi alla olevassa videossa) ja runsaasti tuoreita marjoja pintaan. Helppoa, ja sairaan hyvàà!
 Crema Pasticcera


Chi mangia bene, mangia Italiano!

4 commenti:

  1. Oon sun kanssa ihan samoilla linjoilla, etenkin tossa antipasti-asiassa. Che buoni!!!!!!! Tänään ajattelin kokkailla iltapalaksi piadinoja, hyviä nekin vaikka Suomessa vaativat hieman mielikuvitusta K-kaupan aineksilla :D

    RispondiElimina
  2. Oon ollu Suomessa coffee housessa tòissà, ja oikeestaan ainoastaan sità kautta on mulle piadinat tuttuja :D
    Roomassa on ole koskaan nàhnyt tai kuullut niistà mitààn. Hassua.
    Pitààkin testailla autenttisia kun suunnataan pohjois-italiaan :)

    RispondiElimina
  3. Tähän postaukseen pitäisi liittää varoitus älä lue nälkäisenä! :)

    RispondiElimina
  4. Hihi, joo ei munkaan ois kannattanu ruveta tota antipastilistaa kertailemaan ennenkun pààsen kotiin ja SYOMAAN! :D

    RispondiElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...