Vietimme joulua aika rauhallisesti Roomassa. Kuten suunnitelmissakin oli: Aatonaatoksi olin halunnut laittaa illallista ja kutsua kylään porukkaa. Yksi ystävämme valmistui juuri viikko ennen joulua, ja Filolla oli sai kokkikurssinsa loppuun. Olin tehnyt äidin ohjeistuksella perunalaatikkoa - joka oli muuten todella hyvää, ja vieraiden suosikki - , kokonaisen appelsiinikanan, paahtopaistin ja ruusukaaleja (sillä Nigellan ohjeella, johon tuli mukaan myös pekonia, vakuumipakattuja kastanjoita ja marsala-viiniä. Todella hyviä!) Jälkiruoaksi fazerin suklaita ja porkkanakakkua. Kokkailusta tuli taidonnäyte ihan jo sen takia, että keittiön ja asunnon koko on ihan olematon. Vieraat viihtyivät ja oli tosi kivaa. Aattona Filo kävi vielä kaupassa, kun täällä ei ole mikään juhla vielä, ja ilta oltiin vaan keskenään. Katsottiin Inception kera herkkujuustojen ja kuohuvan. |
Aatonaattona valmistui suuri illallinen - kuvassa appelsiinikana täyttövaiheessa. |
Joulupäivänä Dr. Seuss' How the Grinch Stole Christmas vuodelta 1966 - ja shamppanjaa anopilta saaduista muovilaseista ;) Joulupäivänä mentiin Filipon mummolaan. Läsnä meidän lisäksi siis isän vanhemmat, Filipon isä Claudio ja isän naisystävä Daniela, Filon setä Luca yksinään (serkut olivat toisessa mummolassa), Filon pikkuveli Edoardo ja vielä Filon äiti Giulia. Ihan jotain hyviä ruokia, mutta ei mitenkään törkeitä määriä. Alkuun oli uunipasta, ja sitten luumutäytteinen paistirulla lisäkkeineen. Suomalainen joulupöytä on (ainakin meillä) ihan mielettömän paljon runsaampi. Kalapöytää ehti jo tulla ikävä. |
Ihana joulutähti, Fazerin suklaat ja Suomi-posti toivat joulua kotiin, vaikka ulkona olikin +18. |
Välipäiviksi Filippo palasi heti toimistolle, ja minä kerkesin mm. treffailla Alessandraa ja Giorgioa ennen uuttavuotta. Meillä ei ollut mitään tarkempaa suunnitelmaa uudeksivuodeksi, ja kun Giampaolo ehdotti meille juhlintaa "in campagna" otimme kutsun vastaan. G:n vanhalla ystävällä Jacopolla oli käytössään sukunsa talo hieman Rooman pohjois-puolella Nazzanossa.
Nazzano |
Saavuimme Nazzanoon hyvissä ajoin puolilta päivin Marcon ja Livian kanssa uudenvuoden aattona. Talo oli yhden kukkulan (Suomen mittakaavassa vuoren) päällä ja kiemurtelevaa tietä pitkin oli aivan mielettömän hankala päästä autolla perille. Matkustajat joutuivatkin poistumaan autosta tiukimassa kurvissa. Valtava vanha talo (J.n isoisän rakentama) oli loistopaikka ottaa vastaan vuosi 2011. Terassilta ja lähes kaikista ikkunoista avautuivat aivan mielettömän upeat näkymät vuoristomaisemaan. (Olin suunnittelut kuvailevani rauhassa pihalla seuraavana päivänä, mutta kamerani sanoi poks pian vuoden vaihtumisen jälkeen)
Teimme talon isännän (tai monikko - myös Jacopon veli liittyi seuraamme) kanssa valtavat ruokaostokset, ja koska olin kokin deitti viihdyin myös minä keittiössä pitkät tovit ennen muiden saapumista.
Zuppa di Lenticchie - Linssejä uutenavuonna .. ilman Cotechinoa ;) |
Italialaiseen uudenvuoden viettoon linssit kuuluvat olennaisesti. Linssit symboloivat onnea (=rahaa), joten luonnollinen alkukeitto olikin linsseistä. Cotechino-makkaraa tarjoillaan linssien kanssa yleisesti.. mutta jostain syystä ketään ei häirinnyt sen poisjättäminen kuvioista.
Tarjoiluissa oli lisäksi myös valtava lasagna, salameja/juustoja, ja valtava määrä lihoja ja makkaroita (jotka Tommaso ystävällisesti grillasi)
Osallistuin leipomalla valtavan suklaakakun, joka loppuyöstä kävi hyvin kaupaksi.
Lisäksi kaupasta oli raahattu väkeviä litratolkulla, viinikoreja.ym peruskuohuvien lisäksi.
Lähdin nyt avautumaan tarjoilusta ihan siitä syystä, että nautin kun tämmöisen juhlan järjestäminen on mahdollista. Meitä oli yhteensä n.18, ja ruokaa ja juomaa oli ostettu kahdeksi päiväksi. Kaikki osallistuivat kustannuksiin - n. 20€ pää.
Olen Italiassa ollut useampaan kertaan jossain niin, että kaikki sponssasivat ruokia ja juomia. Kukaan ei tuo omia juomia - eikä nimilaputa pulloja kuten olen (uskomatonta mutta totta) Suomessa nähnyt tapahtuvan.
Ihana takka - joka lämmitti muuten niin jäisenkylmää taloa |
Juhlat jatkuivat pitkälle aamuun asti. Hiivimme ensimmäisten joukossa nukkumaan joskus lähempänä puoli kuutta, kun osa jaksoi vielä jatkaa.
Marco, Livia ja Filippo vuoden vaihtuessa |
Giampaolo ja Filippo avaamassa pulloa.. Versio 1. todelliset tapahtumat |
G. & F. avaamassa pulloa, versio 2: poseeraus Buon Anno 2011 a tutti!! |
Hassua, perunalaatikko oli belgialaistenkin suosikki! :)
RispondiEliminaOlin tosi yllattynyt kun ystavani italialainen kihlattu kertoi italialaisista joulunviettokuvioista. Olisin odottanut suureellisia herkkupoytia jne, mutta totuus (kuten tastakin postauksesta kavi ilmi) onkin paljon vaatimattomampi. On tosi hassua etta arkena ja muina juhlina ruokaan panostetaan niin kamalasti, mutta jouluna sitten taas ei juurikaan.
Sama, en tajuu tota "oma juoma" -juttua. Meillä oli uutenavuotena samanlaiset kekkerit, tuotiin 20 e per nassu juomaa ja juustoja ja kaikilla oli tarpeeks molempia. Eikä lasketa kyl ikinä että kuka toi mitäkin.
RispondiEliminaJohanna,
RispondiEliminaPerunalaatikkohan on sairaan hyvää, joten ihmekös tuo :)
Mutta tosiaan joo, yleensä jos täällä on jotain perinneruokia jouluksi, niin ne on tosi paikallisia. Lähinnä menee silleen, että aattona syödään kalaa ja joulupäivänä lihaa. Eikä tosiaan mitenkään erityisesti. Mutta ei Filippo vieläkään tajua sitä kuinka tärkeä joulu oikeesti suomessa on. Siis sehän sanoo vielä 24. päiväkin että "ei vielä ole joulu" kun mulle ideaalitilanteessa joulu-jutut alkais kuun alusta. Myöskään mitään pikkujoulu/joululaulu perinteitä ei täällä kummemmin ole esiintynyt.
Meï,
Nyt vaan tuomaan tämmöstä kulttuuria kotisuomeenkin!
Hei!
RispondiEliminaOlen vierailija, päädyin tänne Googlen kautta. Huomasin mukavan blogisi ja tuli muuten heti matkakuume!! En ole koskaan Italiassa vielä käynytkään..
Tarvitsisin työpaikan Italia-iltaa varten muutamia hauskoja kysymyksiä Italiasta. Tulisikohan sinulla mitään mieleen? Siis esim. joku hauska uutinen, mitä siellä on tapahtunut (linkki ko.uutiseen) tai vaikka joku hauska italialainen sana, jonka merkitystä voisimme arvuutella :) Googlettamalla olen saanut melko heikon saaliin, vasta yksi kysymys Bingon historiasta... :D :D
t.Irina Espoosta
Terkut Suomesta! Blogistani löytyy sinulle pieni tervehdys:-)
RispondiElimina