venerdì 17 giugno 2011

Lähtölaskenta alkaa - viimeiset viikot Hollannissa

Hei ja hyvää kesää kaikille!


Takana on rankka kevät, ja vaikka ”suurimmat koitokset” ovatkin jo toivottavasti takanapäin, eivät opintoni suinkaan ole vielä paketissa. Lopputyö on valmis (ja palautettu itse asiassa jo toukokuun lopussa) mutta ensi viikolla minulla on vielä defense (lopputyön esittely/puolustus) ja viimeinen tentti on 1. Heinäkuuta. Kyseessä ei ole edes mikä tahansa tentti, vaan joudun vielä käyttämään loppukuun aktiivisesti, että saan jotain tolkkua noihin yritys/sijoitusrahoitus-juttuihin...


Yhteydenpito ystäviin on se mikä on ottanut eniten osumaa kiireessä ja stressissä, siitäkin syystä on varmaan ihan ymmärrettävää, että myös blogi on jäänyt lähes huomiotta kevään aikana.  Kiitos kaikista kannustusviesteistä :)


Filippo tuleekin tänne heti samana iltana kun tentti on tehty, mahdollisiin valmistujaisiin ja viettämään kanssani viimeistä Hollannin viikkoa. Vuokrasoppari loppuu heinäkuun ekalla viikolla, ja viimeiset päivät vietämmekin Leidsepleinin tuntumassa  ennenkuin palaamme molemmat Roomaan. Vielä ei ole ehtinyt herkistymään, että tulisko tätä Hollantiakin joskus ikävä.. enemmän ehkä meidän 4. vuoden aikana vahvistunutta porukkaa, joiden kanssa ei enää olla varmaan montaakaan kertaa samaan aikaan samassa maassa. An end of an era. 



Koska lopettelen tällä hetkellä kaksoistutkintoa, tulen valmistumaan Suomessa vasta syksyllä kun kaikki admin-hommat on saatu kuntoon. Nyt onkin mietinnässä monenlaiset käytännönasiat, kuinka meidän kannattaisi toimia että saataisiin asiat toimimaan mahdollisimman hyvin molemmissa maissa.. että pitäisikö saman tien vaihtaa kirjat Roomaan ja samalla tippua Suomen sosiaaliturvasta? Mistä ja minkälainen sairasvakuutus minulle? Carta d’identita’ italiana, eli italialaisen henkkarin hankkiminen? Pitäisikö minun aloittaa heti marraskuussa jossain maisteriohjelmassa Roomassa jos opintoja aion kuitenkin jatkaa, mistä rahat? Mistä töitä? Onko käytännön asioiden kannalta parempi vai huonompi mennä nyt naimisiin – halusin vaihtaa nimeä, mikä ei Italiassa ole käytäntö..  Olisiko se helpompi tehdä ennen kuin verotuloja Italiaan ja codice fiscalen korjaaminen teoriassa ainakin helpompaa? Onko kenelläkään kokemusta, että onko se käytännössä mahdollistakaan? 
Muutenkin, jos joku haluaa jakaa viisauttaan koskien näitä (tai muita) asioita  niin kaikki ohjeet otan tietysti kiitollisuudella vastaan. 

Lupaan ja vannon (lähinnä itselleni) palata heinäkuusta taas aktiivisemminen bloggailemaan - jotain täältä Hollannistakin on vielä tulossa.  Mutta kuinka ikävä minulla onkaan ollut sekä Roomaa, että bloggailua. Kävi miten kävi, Hollanti on kohta takanapäin!

Italia-blogeilla menee muutenkin nyt aika vahvasti :) Uusi aktiivinen bloggari on Suomimamma Sisiliassa ja vanha tuttu Miia on palannut sekä vanhalla Suomi-Italia-Suomi -blogillaan, että uudella ruokateemaisella.  Roomasta bloggaillaan mm. Paavin hoodeilla, jota mielenkiinnolla seuraan ja uudessa mtv3:sen matkailublogissa Helenan "Totuuksia Roomasta" joka vaikuttaakin aika rehellisesti jakavan lähinnä matkailuvinkkejä.  Vinkkailkaas jos olen missannut jonkun uuden blogin!

Loppuun Florence + The Machine - Cosmic Love




Un bacio,
Elisa

10 commenti:

  1. Moikka! Sullahan on tosiaan ollut kaikenlaista tekemistà ja pohdintaa.
    Tuohon naimisiinmenoon ja nimenvaihtoon voisin sen verran kommentoida, ettà minàkin halusin vaihtaa sukunimen, mutta totesin sen olevan liian monimutkaista. Ei sinànsà, etteikò se olisi mahdollista, mutta kun se ei ollutkaan mikààn yhden kerran paperisota vaan tyyliin koko loppuelàmàn. Elikkàs, jos haluat vaihtaa sen sukunimen, kun olet tààllà Italiassa niin joudut hankkimaan uudet codice fiscalet sun muut. Comune ei niità varmasti kovin mielellààn tee, jos sinulla on jo vanha. Toisaalta taas kaikki onnistuu tààllà pààssà helpommin, kun on jo codice itselle olemassa. Sitten kun olet vaihtanut nimeà sinun tulee hankkia roomasta suomen konsulaatista dokumentti, jossa sanotaan ettà sinà omaa suku blaa blaa olet sama henkilò kuin tàmà nykyinen sukunimi. Eli ettà sinà olet syntynyt tietyllà nimellà ja olet sama henkilò kuin se joksi muutuit kun menit naimisiin. Tàllaiset dokkarit tietenkin maksaa jonkunverran ja ovat voimassa vain 4-6kk:tta eli tuo on sitten sellainen asia mità joutuisit varmasti muutamaan kertaan uusimaan. Elàkkeistà on kàyty kuulemma aikoinaan ihan oikeusjuttuja, kun italian lakien mukaan elàkettà voi saada vain yhdenniminen...eli jos olet ollut suomessa tai hollannissa tai muuaalla tòissà niin ettà elàkettà on kertynyt tulisit menettàmààn sen sitten kun vaihdat nimeà ja joskus elàkettà uudella nimellà saisit. Tietty oikeudessa on mahdollista ettà tulisit sen voittamaankin, mutta itse en ole vielà kuullut noin kàyvàn.
    Lisàksi minulle sanottiin, ettà jos joskus haluan italian kansalaisuuden on tyttònimi otettava takaisin kàyttòòn. Nàmà ovat kaikki asioita mità minulle on kerrottu konsulaatissa ja kovin mutkikkaalta vaikuttaa, mutta ei toki mahdottomalta jos sulla vaan riittàà tahtoa. Mulla ei riittànyt, eh. Ennen tuo nimijuttu on ollut hieman helpompi juttu. Tsemppià ja inhottava antaa nàin negatiivista infoa...tiedàn miltà tuntuu...minà luovutin nimen suhteen...kerro sitten mità itse pààdyit tekemààn ja kuinka asian kanssa elelet :D

    RispondiElimina
  2. Kuulostaapa tuo nimijuttu kiemuraiselta. Toivottavasti löydät sinulle sopivan ratkaisun. Niin ja tsemppiä opiskelun loppurutistukseen!

    RispondiElimina
  3. Ciacy,
    kiitos vinkeistä. just noin nihkeäksi kuvittelinkin vaihdon, alunperin meidän oli ensin tarkoitus asua suomessa.. silloinhan sukunimen vaihto oli ollut helppo ja olisi voinut huolehtia asian selvittämisestä italiassa vasta myöhemmin.
    Nyt kun asiaa vähän kyselin, niin Italiassahan voin allekirjoittaa ym. ilmoittaa itseni minne vaan miehen nimellä (penso basti che nella carta d'identita ci sia scritto sposata con XX)
    Eli ehkä mä nyt "pärjään" niinkin, passiin.ym jää oma sukunimi, mutta miehen nimi sitten lisänä italialaiseen henkkariin ja ns. käyttönimeksi. Suomalaisesta tuntuu ihan hassulta, että miten voi muka allekirjottaa papereita nimellä joka ei ole passissa eli ns. virallisesti oma. Mutta maassa maan tavalla..

    Pirpana,
    Toivottavasti löytyisi ratkaisuja muutenkin. Isosti kiitos 9tsemppauksesta! Rutituksia Hollannista! :

    RispondiElimina
  4. Hei Elisa, olen vaihtanut nimeä naimiisin mentyäni ja kun vein Suomesta pyydetyn monikielisen virkatodistuksen ja suomalaisen passin, jossa uusi sukunimi, antoi Agenzia delle Entrate samantien uuden codice fiscalen, joka myös rekisteröitiin ufficio anagrafessa ilman mutinoita. En ole tehnyt töitä Italiassa, joten eläkkeistä en tiedä mitään, mutta en jaksa uskoa että sekään tuottaa mitään ongelmia, jos Suomen päästä joskus eläkettä maksetaan. Onnea pohdintoihisi ja valmistumisen johdosta!

    RispondiElimina
  5. Kiitos kommentista :)

    Mun pitää lähinnä selvittää minkälainen operaatio on todistuksien ym kanssa jos haluan jatkaa maisteriohjelmassa Italiassa - siis kun muutenkin pitää olla käännetyt ja vahvistetut niin mitä tarvin selittääkseni nimen vaihdoksen.

    RispondiElimina
  6. Mà haluaisin kysyà anonyymiltà, ettà menikò hàn naimisiin suomessa vai italiassa ja onko italian kansalaisuutta haettu tai aikomus hakea?!?!
    Tosi kiva kuulla, ettà jollekin se tuntuu onnistuneen noin vaivatta. Oltiin niiiiiin negatiivisia tuolla konsulaatissa kun sinne soittelin ja kyselin.
    Elisa: Minulla asuu tààllà kaksi suomalaista kaveria joilla nimet vaihtelee vàhàn sikin sokin esim passissa ja ajokortissa on eri nimet. Nàità ei siis olla koskaan pàivitetty. Hyvin he tuntuvat pàrjààvàn,mutta mulle tuli vain kovin outo olo noita kuunnellessa, hih....assurdo!

    RispondiElimina
  7. Ciacylle: avioliitto on solmittu Suomessa, otettu sieltä mukaan virkatodistus ja tehty loput muutokset Italiassa. Saapasmaassa aina riippuu niin henkilöstä kenen kanssa on tekemisissä ja kuinka hyvin asiat sujuvat. En ole hakenut enkä aio hakea Italian kansalaisuutta (eihän tässä maassa voi avata edes toimivaa pankkitiliä... ;))

    Elisa: itsellä on ainakin mennyt kaikki läpi kun on maistaraatista pyydetty italiankielinen virkatodistus, jossa näkyy tyttönimi ja nykyinen sukunimi ja "isätäiditmummot" jne. ;) Mutta voi olla, että jossain Rooman byrokratiassa asioiden hoitaminen voi olla nuivempaa ja vaikeampaa kuin pienellä paikkakunnalla, kun vielä sattuu palvelualtisi henkilö tiskin taakse.

    RispondiElimina
  8. hui kun kuulostaa monimutkaiselta.. Itselläni myös parin vuoden päästä muutto edessä italiaan ja olen vaihtamassa etunimekseni Lola, sillä oikea nimeni on marjo (kaikki italiasta jotain tietävät varmaan ymmärtää nyt yskän :D ). Pohdiskelin vaan tässä että jos vaihdan suomessa nimeni, ja tietysti uusin kaikki passista,ajokortista, pankkikorttiin, niin tuleekohan ton etunimenvaihdon kanssa olemaan siinä vaiheessa jotain ongelmia, vai koskeeko se nimenomaan tuota sukunimeä? ää..apua:D Kertokaa ihmeessä mielipiteenne tai tietonne asiasta! Grazie mille! Ja kaikkee hyvää sulle ihana Elisa <3 Seuraan sun blogia innolla :) !

    lolaaaas.blogspot.com

    RispondiElimina
  9. Lola,
    Oletan että sinulla ei ole vielä codice fiscalea? Jos Italiaan muutto on vasta edessä uskon että ongelmat vähenevät huomattavasti. Ainoa asia minkä kanssa saattais tulla jotain extra-duunia on varmaan todistukset tms. jos haet koulutukseen tai töihin ja todistuksissa eri nimi.

    RispondiElimina
  10. Mà luulen, ettà ongelmaa ei tule. Tottakai nyrpistetààn naamaa ja ihmetellààn ettà miksi ihmeessà nimi on muutettu....tàssà tapauksessa ehkà vielà enemmàn, kun alkavat sitten omassa mielessà miettimààn ettà olitkohan joskus kenties mies, HUI! No joo, mut kunhan teet nuo vaihdokset jo suomessa niin varmasti ihan ok. Sitten tietty jos meet joskus naimisiin ja tarttet jotain syntymàtodistuksii, kastetodistuksii tai muita. Tai just noissa koulutodistuksissa kun on eri nimi niin tarvitset varmasti sellasen todistuksen konsulaatista, missà todistetaan ettà Lola on sama henkilò kuin Marjo. Tsemppià!
    Niin ja anonyymi tuossa mainitsi pankkitilistà. Mulla on yksi tili ja se toimii vallan mainiosti...tosin siinàkin piti tehdà niin ettà se avattiin mieheni nimellà ja kàyttàjà olen minà. Complicato, ma che si può fa!

    RispondiElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...