giovedì 25 febbraio 2010

Kevàttà ilmassa

VIIMEIN! Blogger on tosiaan jostain syystà ollut jumissa mulla pitkin viikkoa, enkà ole saanut mitààn pàivitettyà.

Syntymàpàivà-viikonloppu oli todella ihana ja kaikinpuolin siis onnistunut. Perjantai-iltana suuntasimme Fregenen rantakàmpàlle kaveriporukalla juhlimaan synttàreitàni.
Meillà oli todella hauskaa, ja aiheesta olisi videokuvaakin, mutta asianomaiset henkilòt saattaisivat pistàà pahakseen jos laitan sen nàytille. :)
Sen jàlkeen kun tàrisevà seurueemme oli kàynyt làhialueen baarissa kahvilla lauantai-aamuna, muut làhtivàt ja kàvin F.n kanssa tàydentàmàssà ruokavarastot Parco Leonardossa. (*Fiumicinon lentokentàn, ja Fregenen làheisyydessà sijaitseva valtava ostoskeskus, jonka Auchan ruokakauppa on suosiossamme)

Filippo teki ihanaa ruokaa koko pàivàn ja minua hemmoteltiin muutenkin, mm. tyttòjen roskaleffoilla (The Ugly Truth, ja Couples Retreat, molemmat olivat ihan katsottavia, ensinmainittu huomattavasti sympaattisempi)

Sain liput toivomaani konserttiin toukokuulle (Kahden italialaisen cantautoren yhteiskeikka, eli siis legendaariset Francesco De Gregori & Lucio Dalla) sekà SOAD:n laulajan Serj Tankianin konserttiin Milanoon heinàkuun alkuun. Aivan ihanaa. Vielàkun jostain saataisiin metsàstettyà  Max Gazzèn keikalle liput, niin olisi tàydellistà :)

Sunnuntaina kauanodotetut Suomenvieraat saapuivat mukanaan villasukkia, missà x-karkkeja ja ruisleipàà :)
Superkiireinen viikko on kulunut àkkià, en ole tòitten lisàksi ehtinyt muuta kuin heilua kaupungilla (làhinnà syòmàssà) vieraiden kanssa. Huh. Vaikka on ollutkin ihanaa, on myòs herkkua palata viikonlopuksi rantakàmpille ja hiukka hengàhtàà. puuuf.


P.S. Arpajaispaketteihin on tehty hankintoja, ne làhtevàt matkaan mahdollisimmat pian, no worries. ;) 

P.P.S. Huomasinpa ettà Lazion-alueen suomalaisille on viimeinkin oma fooruminsa. 
 http://naapurissa-vicino.webs.com/

lunedì 15 febbraio 2010

Nun c'ho voja de fa n' cazzo!!!

Aò,
Aihetta sivuutin mm. jo tààllà, mutta nyt vàhàn lisàà Rooman "murteesta."
Tòissà olen joutunut kovasti petraamaan italiankielen kàyttòàni. Minulle tuottaa suurta harmia se ettà kun kovasti luulen puhuvani "hyvin italiaa", puhun yleensà vahvasti roomalaisittain (eli vaikutan aivan ààrettòmàn typeràltà)
Tòissà kaikki puhuvat hyvàà italiaa, ja làhes kaikki tulevat muualta kuin Roomasta. Tarkoituksenani onkin ettà saisin siistittyà fiksun, hyvàn yleisitalian tòihin, ja oman alueen hòpòtykset vapaa-ajalle. Ongelmana yleensà onkin ollut ettà varsinkin sanastoa on vaikea muuttaa (ja minulle ihan turhan vaikea hahmottaa ettà mikà on kunnon "italiaa" ja mikà ei)
Ei se nyt niiiiiiin erilaista ole, ero on enemmàn ààntàmyksessà kuin kieliopissa, mutta italian oppiminen oikein olisi siità huolimatta todella tàrkeàà.
Roomalaisten mielestà on làhinnà huvittavaa ja myòs vàhàn outoa, ettà joku selkeàsti ulkomaalainen, puhuu "heidàn murrettaan."
Suurin osa roomalaisista puhuu kuitenkin hyvàà yleisitaliaa sekoittaen vàlillà siihen paikallismurretta.



Mutta pieni rooman slangin, eli romanaccion, esittely tàssà:
Kielenkàyttò Roomassa on hyvin rikasta, ja kòh, lievàsti sanottuna vulgaaria. En tiedà onko kyseessà perinne vai mikà, mutta hyvin karu puhetapa on mielestàni vahva osa roomalaisuutta.
Roomassa on lukemattomia sanontoja, toinen toistaan tòrkeàmpià. (Italiaa osaavat voivat googletella "battute romane") Ei niità nyt ehkà yleiskàytòssà paljon kuule, mutta kulttuuriperintòà toki nekin. Yleiskiroilu ja herjailu sitàkin yleisempàà.
Roomassa "li mortacci tua/sua/loro" on hyvin yleiskàyttòinen. (Kuolleiden sukulaisten kiroaminen) Tietààkseni missààn muualla Italiassa tàmà ei toimi muutakuin loukkauksena. Mutta Roomassa tàtà kuulee paljon, jopa tervehdyksenà.
Esim. Hyvin usein pienikin àrtymys lisàà kysymykseen kirosanan cazzo (tapahtuuko nàin muuallakin? ..varmaankin)
eg. Che cazzo fai? =mità v****a teet? Che cazzo dici? =mità v*****a selitàt?
tai suosikkini e 'sti cazzi=v***t siità

Mutta mità muuta roomalaiseen kielenkàyttòòn kuuluu kuin kiroilu? ;)
Yllàttàvàn vaikea laittaa listalle mikà kaikki muuttuu, mutta tàssà nyt siis jotain esimerkkejà:

- Usein kirjain "L" muuttuukin kirjaimeksi "R" (kàànteis-aasialaiset :D )
eg. Il cane (koira) - er cane

- I ja E vaihtavat paikkoja:
eg. Refleksiiviverbi si - se, konditionaalista se - si
 - "gli" muuttuu J:ksi (Myòs "li":stà voi tulla J, jos àànne on samantyyppinen kuin "gli")
eg. figlia (tytàr) - fija Olio (òljy) - ojo


-Verbeistà katkotaan -re loppu:
andare - andà, venire - venì; guardare - guardà

Italian "Che stai facendo?" (=what are you doing?) olisi roomaksi "Che stai a fa'?"

- nd:stà tulee nn
Quando - quanno

Andiamo (=mennààn) muuttuu puheessa muotoon "Annamo/'nnamo"
Sen sijaan ettà sanottaisiin "Sono a casa" (=olen kotona) sanotaankin "Sto a casa"
Verbi "Rosicare" on kàytòssà muuallakin Italiassa, mutta kuuluu erittàin vahvasti "roomalaisiin" verbeihin. Esimerkiksi jalkapallo-ottelun jàlkeen hàviàjàjoukkueen kannattajien itsesyytòs/kateudentunteisiin voi voittajien fani kommentoida "aah stanno rosicando" (jos joku osaa selittàà verbin rosicare jotenkin fiksummin, please do so)
Yleinen tervehdys roomalaisen nuorison keskuudessa on "BELLA!!!" (ei siis merkityksessà kaunis, vaan làhinnà "hey guys, what's up?" ) yleensà lausutaan vielà "BELLAAAAH" :D
Lisàksi kavereiden keskuudessa ja esim meillà tòissà Ciao bella/o tai Ciao ciccia/o on ihan hirveàn paljon yleisempàà kuin pelkkà Ciao tai esim Ciao Elisa, mutta tàà varmaan yleistà muuallakin.
ammazza! = wow!
Dai! = come on!
Daje! = Jei / right on!     eg. "tehtiin maali!"    "-Daje!!"

Loppuun havainnollistavana esimerkkinà, videoklippi vuoden 1977 elokuvasta "La Banda del Gobbo", jossa Er Monnezza (Amerikkalais-kuubalaisen Tomas Milianin esittàmà kulttihahmo, joka siis on aina ollutkin dubattu italiaksi/roomaksi)
Verratkaa siis tàn pòrròpàà-hahmon puhetta muihin.. antaa mielestàni aika hyvin kuvaa siità miltà "kaunis" dialetto romano kuulostaa. :D




Lisàà aiheesta muualla:
http://www.romanesco.it/dialetto.shtmlhttp://roma.andreapollett.com/S8/dialect.htm
http://roma.andreapollett.com/S8/dialect.htm

P.S. Jos muut Italian asukkaat (tai kielen tuntijat) jaksavat ja haluavat, niin olisin erittàin kiinnostunut kuulemaan murre-eroista muuallakin, eli postailkaapa aiheesta tai laittakaa kommentteihin. :)

Viikonloppu ja Villa Balestra

Lumisen perjantai-aamun jàlkeen on viikonloppu ollutkin tàysin lumeton, sateeton ja myòs varsin aurinkoinen  :)

Lauantaina menimme aurinkoisen iltapàivàn kunniaksi Villa Balestraan, kauniiseen puistoon pohjois-Roomassa, Pariolin alueella.  Puisto on joulukuussa uudelleenavattu, yli vuoden kestàneen restauroinnin jàlkeen.


Puiston pààdyssà on kahvila/baari ja runsaasti ulkopòytià, ja koripallokenttà. Tàmà pààty onkin tehokkaasti lapsiperheiden valtaama. Puiston keskiosa, ja sen penkit taas nuorison ja koirankuljettajien.ym suosiossa.  Joka tapauksessa, lauantai oli loistopàivà palata meille tuttuakin tutumpaan puistoon, pitkàn tauon jàlkeen.  "Villa Ba" kun on hyvin suosittu kohde lukio- ja yliopisto-ikàisten nuorten tapaamispaikka, ja aurinkoisena pàivànà tapasimmekin runsaasti tuttuja. Ilmeisesti moni muukin oli pààttànyt tulla verestàmààn muistoja :D

Hauska sattuma oli myòs bongata suomea puhuva seurue :)

Sunnuntaina makailtiin kotona katsomassa terminator 3:sta ja jalkapallomatseja (thank god, voitettiin viimein) Nyt jos viimein pààsisin tàstà flunssasta kokonaan eroon niin olisi kivaa.
Tòissà ois suht rankka viikko, jossain vaiheessa koitan ottaa aamupàivàllà sen verran aikaa ettà pààsisin etsimààn ja postittelemaan arvontahommat Sirulle ja Sirpalle (postihan on tosiaan auki 8:30-14) mutta saattaa mennà ensi viikkoon. Sirun osoitehan on kuitenkin vaihtumassa niin sen puolesta ei olis hirveà kiire :)

Mutta jee, odottelen jo kovasti (yllàttàen) taas ensi viikonloppua. Ollaan varmaan menossa Fregeneen taas, tàllà kertaa Marcon ja Livian kanssa juhlimaan mun synttàreità, JEE, ja sunnuntaina tulevatkin jo kovasti odotetut vieraat, àitini pikkusisko T. ihanan kummipoikaseni kanssa.

Hyvàà viikonalkua kaikille!! :)

venerdì 12 febbraio 2010

CHE BELLA LA NEVE!!!

Roomassa tulee lunta ja paljon!!!!
Ensimmàisen kerran kunnolla vuosikausiin (vuosikymmeniin?)

IHANAAA!!!! 
Hiukka kirpasi aamulla tulla skootterilla tòihin mutta nyt tàà lumentulo on vaan lisààntyny. Kaikki on ulkona huutamassa ja ottamassa kuvia ja heittelemàssà lumipalloja.





Corriere

Kuvia Repubblicassa

EDIT:
ja nyt tulee vettà ku aisaa... se siità lumisesta Roomasta. Mut onpa ainakin kuvatodisteita.

giovedì 11 febbraio 2010

Arvonnan tulokset


Arvonta käynnistyi pikaisesti (ajattelin että jos en samantien sitä tee niin se tässä flunssassa kyllä jää)
Käytössä perinteinen nimilappu+pussi-menetelmä

En malttanut olla tempomatta vielä toistakin lappua, joten myös kakkoskohteeseen lähtee jotain tulemaan :D
ja voittajiksi valikoituivat tällä kertaa...
 

Siru ha detto...
No Siru tassa Reykjavíkista terve :D vakkarilukija oon, erityisesti mielta lammittaa nuo postaukset missa kerrot miten sulla ja ragazzollas menee :) (muille lukijoille tiedoksi, mulla on siis italialainen avomies) Siita sun koulusta ois kiva tietaa lisaa, siis siihen kuulu Hollannissa opiskelukin? Tulevaisuuden suunnitelmista, adimleja, ihan jokapaivaisista jutuista :) Jatka samaan malliin, innolla oottelen aina uusia postauksias!
 
Anonimo ha detto...
Ciao! Olen Sirpa Suomesta ja luen blogiasi säännöllisesti, taidan olla peräti koukussa:-) En muista, kuinka alunperin päädyin blogiasi lukemaan, mutta nykyään tosiaan kurkkaan päivittäin, onko mitään uutta. Syitä on monia, kirjoitat hauskasti, olen kova italia-fani, vierailen italiassa säännöllisesti ja minulla on myös muutama italialainen ystävä, joten olen päässyt kurkistamaan maan tapoja pintaa syvemmälle. Tästä syystä on kiva lukea sinun kokemuksiasi. Ciao ciao

Onneksi olkoon arpajaisvoitosta Siru, ja myöskin Sirpa :) ja kiitoksia vielä valtavasti kaikille osallistumisesta!
Laittakaa mulle osoitteenne! ( elisa. rocchi @ hotmail. it )

Flunssaviikko vierailun jälkeen

Nyt on ollut tarkoituksettoman pitkä pivitystauko. Ensin sain pitkän viikonlopun nauttia ihanan Jennin seurasta, ja sen jälkeen olenkin tehokkaasti kärsinyt flunssasta. Olen lisäksi koko ajan ollut töissä :(
Tänään jäin töistä pois kun tämä kökköily olo ei tunnu minnekään häviävän.
Lupailen että tänään (kun saan työhommia tehtyä ja nukuttua kuumetta pois hetken) järkkäilen arvontaa :) Ihanaa oli saada kannustusta ja ideoita jatkoon, kiitos!

Mutta...
Nyt kuvia viikonlopulta. :)
 
  
  
  
  
  
  
 

domenica 7 febbraio 2010

Italiasera vol. 3 : Leffat

Elokuvavalintani on vuodelta 2006, Il mio miglior nemico  - Komedia

Achille de Bellis (Verdone) on suuren hotelliketjun omistaja. Hànellà on kaunis talo ja vaimo, kaikki mità mies voi haluta. Eràànà pàivànà Achille erottaa hotellinsa siivojan Annaritan varkaudesta epàiltynà. Annaritan poika, Orfeo (Muccino), joka on vakuuttunut àitinsà syyttòmyydestà, pààttàà kostaa..

Leffan nimi on sanaleikki. Italiaksi "paras ystàvàni" = Il mio migliore amico.  Nemico on ystàvàn vastakohta, vihollinen. Eli leikkisàsti, lempi viholliseni, ehheh.  

Miksi tama elokuva?
1) Carlo Verdone on legendaarinen roomalaisnàyttelijà (/ohjaaja/ koomikko /tuottaja/ dubbaja.etc) joka on tàssà elokuvassa yhdistànyt voimansa uudenpolven roomalaishottiksen Silvio Muccinon kanssa.

2) Vaikka kyseessà ei ole mikààn varsinainen laatuleffa, on juoni toimiva, ja helppo seurata vàhàn huonommillakin italiantaidoilla.  Kàvimme katsomassa tàmàn 2006 leffateatterissa, ja tàmà oli varmaankin ensimmàinen elokuva, josta ymmàrsin kaikki vitsit. :D

3) Leffa kuvattu Roomassa. 


giovedì 4 febbraio 2010

10 000 vierailijaa!

Uskomatonta, mutta totta. Tajusin tànà aamuna ettà nyt on napsahtanut 10 000:n vierailijan raja rikki! :O Oh hoh.
Vaikka luulenkin ettà tààllà kày vaan pari vakityyppià, on luku sen verran vaikuttava blogille jonka aiheet eivàt varmaan ihan kaikkia kosketa, ettà pistànpà tàmàn kunniaksi pienen arvonnan pystyyn. Palkintona joku hauska pieni yllàripaketti, todennàkòisesti jotain Roomaan liittyvàà ja/tai Italia-herkkua.



Arvostan suuresti kommenttejanne, neuvojanne, vinkkejànne, kokemuksien ja tunnelmien jakamista!  Tàtà siis lisàà! Ilman  lukijoita bloggaaminen olisi aika tylsàà hommaa.
Arvontaan pààset osallistumaan tàmàn postauksen kommenteissa.

Kerro kuka olet ja missàpàin, miten olet blogiin pààtynyt (satunnainen vierailija vai vakkarilukija) ja tàrkeinpànà: Mistà aiheesta haluaisit lukea tulevaisuudessa? elikkàs toivepostausehdotuksia, per favore :)

Onnea arvontaan ja kiitos taas kàynnistà!!

mercoledì 3 febbraio 2010

Keskiviikko

Roomassa on ollut pirun kylmà tàllà viikolla, ja joka aamu olisi vaan ihana jààdà peittojen alle.
Viikonloppua vietettiin taas Fregenessà. Ilman nettià ja televisiota (no DVD toimii ja leffoja onkin taas katsottu) oli ihanan rentouttava viikonloppu :)

Olen miettinyt postausta ihanasta romanacciosta, eli Rooman slangista. ;) Jos saisin sen aikaiseksi niin voisin yllyttàà muitakin italian asukkeja kertomaan jotain alueellisia juttuja.


Koko viikon olen kuunnellut Max Gazzèa (Una musica puo' fare, L'uomo  piu' furbo.etc) ja suosittelen làmpimàsti muillekin.


Tànààn leffaan katsomaan suomalaisvahvistuksella se Baciami ancora. :) 
Huomisiltana Jenni tuleekin jo tànne, JEE! :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...