martedì 27 ottobre 2009

Colazione Romana

Tunnetusti aamiainen ei Italiassa todellakaan ole pàivàn tàrkein ateria. Tyypillisesti aamiainen nautitaan kiireessà, joko kotona tai matkalla tòihin "baarissa", jotain makeaa (croisantti/leivos/keksejà/paahtoleipàà nutellan tai hillon kanssa.tms) ja jotain kuumaa juomista (cappuccino/caffè/tee.) Lapset juovat aamiaisella maitoa (tai dippailevat maitoon keksejà) ja syòvàt ehkà jopa muroja.
Tàssà Rooman "maitoskeskuksen" (=Centrale del Latte di Roma) nàkemys roomalaisesta perheestà aamiaisella.
Centrale del Latte di Roma & roomalainen keksifirma Gentilini, ovat jàrjestàneet yhteisen mainoskampanjan "due romani a colazione" joka on tàllà hetkellà hyvin nàkyvà mm. bussien kyljissà. Gentilini valmistaa mm. Lazion ja AS.Roman faneille omat keksinsà, ei ehkà turhan vaikea arvata mità meillà syòdààn...

Rooman erikoisuutena mainittakoon "maritozzi", hauskannimiset leivonnaiset, joita ei tietààkseni muualta lòydy (eikà niità edes muualla tunneta.) Pehmeà "makea leipà" joka sisàltàà pinjansiemenià, rusinoita ja sokeroitua appelsiinin kuorta. Tàydellinen sellaisenaan tai kermavaahdolla tàytettynà, cappuccinon kanssa.

F. ei yleensà syò aamupalaa viikolla ollenkaan, minà (jos haluan jotain muuta kuin aquilotto-keksin kahvin kanssa) ostan tòihin mennessà euron pizzetta rossan (=tomaattipizzasen) ja yleensà skippaan lounaan.
Viikonloppuna nukutaan yleensà niin myòhààn ettà loogisesti seuraava ateria onkin jo lounas. Joskus pààdytààn kyllà syòmààn "breakfast for lunch" munakkaiden.ym kanssa.
Jos minulla on Roomassa kàymàssà vieraita, tai muuta erityistà (=olen keskustassa jo aamusta liikkellà ilman kiirettà), pààdyn aina tànne: Ihanaan kahvilaan Via Cola di Rienzolle. Parhaat làmpimàt leivàt (kuvassa mm. òveri-lempparini: mozzarella-bresaola-herkkusieni/carciofi- rucola-panino) ja aivan mielettòmàn hyvà caffelatte. Paikka ei muuten ole edes mitenkààn erityisen halpa, eikà henkilòkunta ààrimmàisen miellyttàvàà. Jostain syystà pààdyn vaan aina tànne, se leipà vaan on niin hyvà.

lunedì 26 ottobre 2009

Kaikki tiet vievàt... Auditoriumille

Se non ci fosse il cartello "AUDITORIUM" non saprei come tornare a casa.

Kaikki Roomassa asuvat, ja varmasti monet kaupunkia muuten tuntevat, ovat pistàneet merkille ympàri kaupunkia sijoitetut kyltit Auditoriumin sijainnista.
Roomassa, ikuisessa kaupungissa, on todella paljon tàrkeità muistomerkkejà.ym joilla luulisi olevan ehkà suurempikin merkitys (sijainnillisesti ja muutenkin) kuin auditoriumilla. Meitàhàn tàmà ei tokikaan ole koskaan haitannut, F:n mamma asuu nimittàin ihan auditoriumin nurkilla, joten kotiin lòytyminen on ainakin taattu.
En vaan ihan suoraansanottuna ymmàrrà mikà merkitys nàillà kylteillà on, niità on nimittàin PALJON ja koomisesti suurin osa vielà todella kaukana auditoriumilta. (Kylttejà lòytyy siis làhemmàs Fiumicinolle asti)
Kertokaa joku jos tiedàtte? Miksi auditorium? Miksi niità kylttejà on niin paljon? Onko joku koittanut pààstà perille seuraamalla noita kylttejà?
One of the mysteries of the Eternal City.
Hyvàà maanantaita kaikille!
EDIT: oopps siis niille jotka eivàt tiedà niin "The Auditorium Parco della Musica is a large multi-functional public music complex to the north of Rome " -Wikiquote.

mercoledì 21 ottobre 2009

Vertailua

Lueskelin Tarjan mietteità Hollannin ja Suomen eroista, ja pààtin listailla vastaavia Rooman ja Suomen eroista. Nyt kun Pippuri on aloittanu jo Milanossa tàmàn saman listailun, pààtin saada tàmàn viimein kasaan. (Kàykàà tosiaan kurkkaamassa Pippurin kirjoitus, kivaa luettavaa. Muokkailin vàhàn tàtà omaa listaa, ettei nyt ihan samoja asioita kàydà làpi)

Ruoka:

elikkàs Cibo, on erittàin tàrkeà aihe minulle, ja vàhintààn yhtà tàrkeà aihe puhuttaessa Roomasta tai Italiasta yleensàkin.
Roomalaiselle keittiölle on tyypillistä perhekeskeiset kokoontumiset syömään ja pitämään hauskaa. Ravintoloissa, joihin perheet ystävineen suuntaavat ovat meluisia, mutta lämminhenkisiä kohtaamispaikkoja. Ruoat ovat halpoja ja yksinkertaisia. Italialainen ruoka ei ole pelkkàà pizzaa ja pastaa (vaikka sitàkin paljon) Roomalaisessa ruoassa kàytetààn paljon esim. papuja/herneità, artisokkeja, ja perinteisesti myòs sisàlmyksià (esim. trippa, joka myòs kuvassa)
Ruoka on aihe josta voisin jauhaa loputtomiin, joten tàmà ansaitsee kyllà ihan oman postauksenkin.
Asunnot:
Talot voivat olla hirveàn huonossa kunnossa ulkopuolelta, mutta aivan upeasti laitettu sisàltà. Suomessa oli tottunut siihen ettà samassa kerrostalossa olevat asunnot ovat yleensà suurinpiirtein samoilla kaavoilla tehty. Roomassa saman kerrostalon (palazzo) sisàllà voi olla tàysin erikokoisia ja -nàkòisià asuntoja. Tàmà tietysti johtuu siità ettà jos talo on pistetty pystyyn vuosisatoja sitten, on aika paljon todennàkòisempàà ettà kaikki asunnot ovat sinà aikaan pistetty monta kertaa uusiksi.
Roomassa nàkyy upeita kattoterasseja, joista vain haaveilen.
Eristys on yleensà olematonta, paksut kiviseinàt ei paljon làmmità. Ikkunat yleensà yksinkertaiset. Kuumavesipullot, sàhkòpeitot (!) ja làmmittimet tàstà syystà huomattavasti yleisempià kuin Suomessa. Rakastan villasukkiani erityisen paljon kylmàssà Rooman kàmpàssàmme.
Kaasulevy on must ja myòs minun mielestàni huomattavasti tehokkaampi, nopeampi ja parempi ruoanlaitossa kuin sàhkòlevy (tai mikà induktioliesi kenellàkin Suomessa on)

Ihmiset:
Kuten todettu, Italiasta lòytyvàt mielestàni parhaat ja paskimmat tyypit. Tàysin puolueellisesti olen tietysti sità mieltà, ettà juuri roomalaiset ovat kaikkein parasta ja hauskinta porukkaa.
Mielestàni jopa vàhàn ilkeàllà huumorintajulla varustettua, mutta erittàin hauskaa.
Pientà vilppià ei Italiassa katsota niin alta kulmien kuin Suomessa ja on jopa ylpeysasia olla vàhàn "furbo"
Ystàvàt ja tuttavat ovat minulta kyselleet moneen otteeseen mità mieltà olen siità-ja-siità italialaisten piirteestà.tms, pyytàisin kuitenkin taas kerran muistamaan ettà yksin Roomassa on enemmàn ihmisià kuin koko Suomessa, joten yleistàminen (jota toki itsekin teen) ei ole kovinkaan hyòdyllistà.
Filippo ei esimerkiksi minun mielestàni edusta millààn lailla streotyyppistà italialaista, mutta hàn on mielestààn hyvinkin italialainen siità huolimatta.. tai siità johtuen. Enpà kyllà ole koskaan tavannutkaan italialaista joka istuisi tàysin tàhàn italialaisen-streotypiaan.
Ruoka on ihmisille tàrkeàà (and I'm lovin' it) samoinkuin ns. Bella Figura jonka todella karkeasti voisi suomentaa "hyvàltà nàyttàminen".
Ulkonàkò 100x tàrkeàmpàà kuin Suomessa. Tyylià lòytyy, eivàtkà italialaiset todellakaan ole tuulipukukansaa. Lapset ei heilu ulkona kurahaalareissa, vaan laitettuina.

Tààllà toisten asioihin puututaan mielestàni huomattavasti helpommin kuin Suomessa. Tàmà on osa muista vàlittàmistàkin tietysti, tuntuu ettà Suomessa yksityisyyden kunnioittaminen on usein vain tekosyy. Vaikka olen itsekin aika uteliasta sorttia, tekisi mieleni useinkin vastata perusitalialaiseen tapaan: FATTI I CAZZI TUOI!
Suomessa en ole koskaan tòrmànnyt esimerkiksi avoimeen ulkonàòn, erityisesti painon kommentointiin. Minà olen tàltà sààstynyt (Nonnan kommentointi jàtettàkòòn huomioimatta) mutta olen kiinnittànyt huomiota ettà kun esimerkiksi F.n pikkuveli kerrytti pari kiloa kesàloman aikana, kommentoivat kaikki kavereista vanhempiin HETI tàtà.

Pelkàstààn ihmisistà saisi vaikka kuin paljon juttua, ja suurin osa siità olisi varmasti vielà tàysin harhaanjohtavaakin. Joten sanonpa nyt tàhàn vaan ettà, tule ja tutustu. Me likey.

Liikenne:
Paikalliset kàyttàvàt julkista liikennettà hyvin nihkeàsti. Kaikilla on auto tai motorino tai joku muu moottorillinen ajoneuvo. Lyhyetkin matkat autolla.
Rooma on kiltin autoilijan helvetti (ei sillà, kyllà se on helvetti tasapuolisesti vàhemmànkin kiltille autoilijalle, mutta heillà on ainakin toivoa jonnekin etenemisestà.)
Rooma on TAYNNA. Ruuhka-aikaan kestàà keskustassa eteneminen autolla tuntikausia, siksi matkaammekin usein motorinolla, joilla roomalaiset uhkarohkeasti ohittelevat niin vasemmalta kuin oikealtakin liikenteessà jumissa olevat autot. Kaikkeen tottuu. Kypàràà sentààn kàytetààn, toisinkuin esim. Napolissa.
Parkkipaikan lòytàminen voi olla tuskaa, ja ns. vààrinpysàkòinti on enemmàn sààntò kuin poikkeus.
Linja-autot ovat ruuhka-aikaan tuskallisen tàynnà. Sama matka saattaa kestàà liikenteestà riippuen 10-80 minuuttia (tyòmatkani.) Metro on Roomassa toistaiseksi aika vaatimaton. Tasan 2 linjaa A & B. Linjaa C ollaan tàllà hetkellà kovasti rakentamassa, ja sen valmistuttua verkoston pitàisi olla jo huomattavastikin kattavampi. Tietààkseni pari seuraavaakin linjaa ovat jo suunnitteilla. Roomassa metrolinjojen rakentamista on hidastanut tietystikin se ettà historiallisesti arvokkaita kohteita on hyvin runsaasti, ja lukemattomia kerroksia (mm. talojen alla) kokonaan tutkimatta.

Televisio:
Italialainen TV-viihde on mielestàni osaltaan hyvin erilaista kuin Suomessa. Jopa keskusteluohjelmissa on yleensà joku hyvànàkòinen ja laitettu nuori naisihminen paljastavassa mekossa; "Tekemàssà mità?" on yleensà mysteeri. Noh, esim. Italian onnenpyòràssà ruotsalainen supermalli Victoria Silvstedt pyòràyttelee typeràn nàkòisenà kirjaimia esille.
Berluscan kanavaomistajuus on jo surullisen kuuluisaa maailmallakin.
Kuten elokuvatkin, myòs kaikki tv-sarjat ovat dubattu italiaksi. Vain maksullisilla kanavilla esim. Fox, voi kielen vaihtaa alkuperàiseen. Tààllà pyòrivàt Suomessakin tutut Kauniit ja Rohkeat (tààllà Beautiful) ja lukuisat saksalaiset poliisisarjat Derrickistà poliisikoira Rexiin.
Rakastamani, ja ehdottomasti mainitsemisen arvoiset italialaiset TV-sarjat ovat Mediasetin uskomaton komediasatiiri Le Iene joka suomentuisi Hyeenat, sekà Foxin Boris, joka sijoittuu kuvitteellisen saippuasarjan kuvauksiin. Loistavaa viihdettà, sanon minà.
Sanokaapa jos keksitte jotain muita aihealueita vertailuun!

Muslera

Aloitanpa tàrkeimmàstà.. Eilen oltiin Porta di Roma ostoskeskuksessa ruokaostoksilla Auschanissa (vrt. Citymarket) ja kirjaimellisesti tòrmàsin Lazion maalivahtiin Fernando Musleraan. Enpà olisi uskonut kuinka tolaltaan voi pikkublondi mennà :D
Voi luoja, kaikkien niitten matsien jàlkeen kun olen naama punaisena ollut karjumassa Musleraa yhtàkkià se vaan on siinà, oikea ihminen, se tàydet 190 cm ja katsoo minua isoilla ruskeilla silmillààn (ok, mun suu-auki tuijotuksella voi olla jotain tekemistà asian kanssa..)
This made my day!
(vielà tànàànkin kyllà harmittelen ettà olin niin tolaltani ettà tajunnut/kehdannut kameraa kaivaa esille :D )

Viikonloppu meni tosiaan ihan odotetusti,
Perjantaina oltiin F:n mutsilla, Se rupesi taas haastamaan ihan yleisesti riitaa, ja me vanhoista kokemuksista viisastuneina, pidettiin turpamme kiinni, mutta silti hirveà draama kun Dodo (F:n ihana ja erittàin kiltti lukioikàinen pikkuveli) muka sanoi nyt sit taas jotain joka suuresti loukkasi/àrsytti mammaa. Se on ihan uskomatonta kuin jakautunu persoona se on, siis se osaa olla maailman miellyttàvin henkilò ja sit siit kuorituu tosi helposti tommonen hirviò :( Minuahan asia nyt ei enàà suuremmin liikuta, mutta hirveà harmi poikien puolesta.

Lauantaina mentiin minà, F. ja Dodo niitten isovanhemmille lounaalle. Siel oli meiàn lisàks noitten serkut (Giacomo, Giulio ja Livia) ja setà-Luca. Siellà oli kivaa (niinkuin isàn puolen sukulaisissa yleensàkin) ja syòtiin hyvin.
Illalla juotiin pari proseccoa ja katsottiin Luigin ja Rinon kanssa kaks italialaista leffaa, EX (italian love actually.tms, jota Pippurikin suositteli!), joka oli tosi hauska ja sit Italians, joka oli ehkà huonoin leffa pitkààn aikaan.
Mitàs muuta, sunnuntaina nukuttiin pitkààn ja sit F.n piti mennà illaks sinne rooman film festivaaleille tòihin. Katsoin greyn jaksot 1-4, seasonilta 6 ja leivoin pullaa. :D ja sit menin sinne festivaaleille hengaa ja oottaa ettà F. pààsee pois. Ketààn megajulkkiksia ei tullut, yllàttàenkààn. Mutta nàin mm. ohjaaja Terry Gilliamin, joka oli tosi symppis ja Helen Mirrenin joka oli mielettòmàn upee, en tajua miten sen ikànen voi nàyttàà niin sairaan hyvàltà muttei yhtààn leikellyltà. + jotain muita ministaroja ja italialaisia "julkkiksia"
nyt tòità :(

lunedì 19 ottobre 2009

7 tunnustusta-haaste

Sain ihanalta Pippurilta Milanosta (Aika aikaansa kutakin-blogi) tunnustuksen, ja haasteen.
Kiitos tunnustuksesta!!
Kun tämän palkinnon saa niin täytyy tehdä seuraavat 7 kohtaa:
Kiitä sitä jolta sait tunnustuksen
Kopioi kuva ja liitä blogiisi
Laita linkki keneltä sait tunnustuksen
Kerro seitsemän asiaa itsestäsi, mitä muut eivät vielä tiedä
Anna tunnustus seitsemälle
Linkitä nämä blogissasi
Kerro näille seitsemälle tunnustuksesta

7 asiaa jota ei ehkà kovinkaan moni tiedà..
1. Pelkààn jonkun vakavan sairauden (syòpà.tms) iskevàn joko minuun tai làheisiini. Menetysten jàlkeen luuloiluni on kasvanut kunnon vainoharhailuksi.
2. Inhoan puhelimessa asioiden hoitamista. Esimerkiksi pizzan tilaaminen tms on jo mielestàni inhottavaa. :D Tàmàn asian inhottavuusaste multiploituu kun asioita pitàisi vielà hoitaa esim.Italiaksi.
3. Kesàllà 2005 autoilin Roomassa useita kertoja, ja tosiaan ilman korttia. Harjoittelua valvonnan alla ;) (Olin siis kàynyt autokoulun tunnit, mutta inssiaika oli sovittu vasta syksyksi.)
4. Haluaisin kovasti osata ottaa hyvià valokuvia (ja omistaa hyvàn kameran.) Ihailen suuresti erààn ystàvàttàreni kuvaustaitoja.
5. Suurin toiveeni on tulla àidiksi ja vaimoksi.. ja siis olla hyvà àiti ja vaimo.
6. Ok, ei ehkà suuri salaisuus mutta: Rakastan ruokaa. Rakastan uusia ja vanhoja reseptejà vaikka todella harvoin kokkaan mitààn ohjeen kanssa, keittokirjoja, ruokaohjelmia, (Gianluca Nosari. LOOOOVE,) ruokablogeja, ravintoloita ja kahviloita, ruoasta puhumista, ruokakaupoissa kàymistà, and the list goes on. Olen vakavasti harkinnut kokiksi opiskelemista, mutta loppuen lopuksi pààtynyt siihen tulokseen ettà haluan kokata vain valitsemilleni ihmisille ;) (=suurperhe)
7. Olen asunut Suomen lisàksi Hollannissa ja Italiassa. Haluan asua vielà vàhintààn 3:ssa eri maassa. Olen aina rakastanut kotimaatani Suomea suuresti, mutta en ole koskaan kuvitellut asuvani siellà koko loppuelàmààni.

Annan tunnustuksen Elinalle Renoon, Ninalle Almereen, Riikalle Brysseliin, Marjukalle Ottawaan, Sirulle Reykjavikiin, Markelle Californiaan ja Sennille Gelaan.

giovedì 15 ottobre 2009

Tavallinen Torstai

Mami ja A. làhtivàt jo eilen. Valitettavasti kun mulla oli tòità niin ei paljon ehditty nàhdà muutenkaan, mutta maanantai-iltana kàvivàt meillà tietysti tutustumassa siihen n.12 neliòn mega-asuntoon.. ja sitten tiistaina vietettiin iltaa Trasteveressà. Pyòrittiin ensin vàhàn aikaa, kàytiin aperitiiveilla ja sitten mentiin syòmààn Da Augustoon, joka ansaitsisi kyllà ihan omankin postauksen. Trattoria, joka on dirt cheap ja ehdottomasti kàymisen arvoinen kokemus. Paikka voisi jonkun mielestà olla tosi karukin, mutta meininki on erittàin rentoa ja muutenkin mukavaa. Vartti ennen aukeamista jengià oli jonossa jo vaikka kuinka, eli jos haluaa sisààn on paikalle tultava ajoissa (ei pòytàvarauksia)
Juotiin 1l talon punkkua, pari vettà, kaikki sòi alkuun pastat ja sit pààruoaksi A. otti lammasta + ison salaatin, F. otti spezzatini-liharuoan ja lisàkeperunat (sides on kaikki otettava erikseen tietysti niinkun italiassa muutenkin) ja me ottiin àitin kaa jaettuna semmonen iso lihahomma, kasviksii (cicoria) ja iso salaatti. Tàn pààlle viel jaettiin tiramisu ja torta della nonna. Kaikki yhteensà alle 80€, eli alle 20€/naama. Tonne on mentàvà uusiks! (Piazza de Renzi, 15)

Ja siis tosiaan, olin tiistaina ensimmàisellà virallisella italian tunnilla.. siellà oli siis minà + 3 montenegrolaista. Nàmà 3 siis lukevat yliopistossa pààaineenaan kielià -> Italiaa. GREAT. Nàistà kukaan ei siis puhunu mitenkààn hirveàn sujuvaa italiaa, koska kàytànnòn kokemusta on vàhàn, mutta kielioppi jota mà tarvisin (congiuntivo.etc) on tietysti se missà ne loistaa..En haluais vaihtaa ryhmàà kun siellà ne on kaikki huonompia ja muutenkin, mut vàhànkò àrsyttàà kun ne osaa kaiken kirjoitetun italian ja sit meiàn pitàis tehdà vaan puheharjoituksia enkà opi mitààn. Màlsà homma, pitàà kattoa miten tàà tàstà làhtee menemààn. Mun pitàis kyllà todellakin kàyttàà enemmàn kirjoitettua italiaa, tai edes lukea jotain muutakin kuin roskalehtià (mutta onneksi edes niità)
SITTEN, tosiaan sen tunnin jàlkeen meillà oli tòissà miitti international mobility weekistà, mikà jàrkàtààn 10-13 marraskuuta. Ajattelin siina vaiheessa vaan ettà kivakiva no hyvà et mulle kertovat, ja ettà osallistunkohan mà tàhàn. NOH miitin jàlkeen kày ilmi ettà MINà (jolla ei ole mitààn previous experience) jàrkkààn kokonaan yksinààn koko tàn osaston (eli koko relazioni internazionali-osaston) osallistumisen tapahtumaan. woot?!? + vieraat! (ja voit uskoo kuin hyvin tààl asiat voi toimii, ihanaa ettei mua oo infottu yhtààn) Nyt oon sit koittanu vàsàtà jotain shared folderia ja mailing listia ettà kaikki vastuuhenkilòt kasais omat materiaalinsa niistà projekteista minkà kanssa ne tekee duunia. mut joo, pienesti pukkaa stressià. Onneks tàs nyt on jopa aikaa viel mut pitàis saada materiaalit kaikki ettà voi ees ruveta kelaan jotain postereita.ym
Mitàs muuta. Roomassakin on nyt ihan pirun kylmà, ja varsinkin aamulla olen ihan jààssà kun pitàisi mennà tòihin, vaikka làmpòtila pàivànmittaan nouseekin vàhintààn +15c vielà.
Ystàvàni KELA on làhettànyt selvityspyynnòn opintojen edistymisestà. Siis ok, kiitos Inhollandin eivàt kaikki opintopisteet ole vielà lòytàneet tietààn virallisiin papereihin MUTTA minulla on siità huolimatta se tarvittava vàhintààn 4,8op/kk eli KYLLAPA LAMMITTAA làhetellà tààltà kàsin jotain selvityslappuja.
Tànààn alkaa Roomassa International Film Festival auditoriumilla, joka on siis ihan F.n mamman làhellà. Voidaan viikonloppuna mennà sinne pyòrimààn ja bongailemaan julkkuja. mutta siis tosiaan F. on menossa sinne tòihin sunnuntaina... ja siis mimmoseen hommaan. Festivaali jàrkkàà jonku tribuutin Heath Ledgerille The Imaginarium of Doctor Parnassus-leffan nàytòksen yhteydessà. 2 jàtkàà seisoo siis punaisen maton alkupààssà semmosten venetsialaisten maskien kanssa mità Heath on kàyttàny tossa leffassa ja sit posee niitten nàyttelijòitten + ohjaajan kanssa ja jotain muuta, MUTTA siis F. on niistà toinen (!!!) ja tulee siis kohtaamaan mm. Terry Gilliamin, Johnny Deppin, Colin Farrelin ja Jude Lawn. ONNEKS EN OO ESIM KADE!

Speriamo che sia femmina

"Dove c'è Barilla c'è casa.".





Noi huppupàà vauvelit on jotain suloisinta <3

lunedì 12 ottobre 2009

Ravintola Africa

Mami ja A. saapuivat sunnuntai-iltana Roomaan, ja koska tiesimme jo valmiiksi ettà siinà vaiheessa kun olemme saaneet heidàt lentokentàltà hotellille, ovat kaikki jo isosti nàlkàisià, olimme valinneet (itseasiassa àiti oli ensin lòytànyt tàn netistà) ravintolan lyhyen kàvelymatkan pààssà hotellista. Kyseessà oli siis erittàin suosittu (ja suositeltu) afrikkalainen ravintola, yksinkertaisesti nimeltààn Africa.
Paikka oli miellyttàvàn làmpimàn sàvyinen ja kotoisan oloinen vaikka pòytià oli runsaasti ja ravintola tupaten tàynnà. Kaikki muut asiakkaat olivat paikallisia (=italialaisia), vaikka ravintola sijaitseekin làhellà Terminin asemaa, ja on tàten keskellà ns.turistialuetta (hotellisumaa); Tàmà todennàkòisesti johtuu siità ettà turistit Rooman matkallaan haluavat "italialaista" ruokaa, ja helposti tyytyvàt huonompaankin laatuun kunhan punavalkoruutuliinat on pòydàllà ja listalta lòytyy spaghettia. (esimerkkejà samaisella kadulla)

Sòimme alkuun 2 alkupalasekoitusta (falafel- ja muita palleroita, jauhelihaa lehtitaikinassa.ym)
Pààruuaksi àitini otti kasvisruokasekoituksen, minà otin tulista lammasta, F. otti falafel-annoksen ja A. jonkun liha-annoksen. Kaikki muut (paitsi F.n falafel) tuotiin allaolevan kuvan mukaisesti tarjoiltuna (eli kaksi lettua/leipàà lautasella ja ruoka kasattu siihen pààlle)
Kaikki syòtiin kàsin ja hyvàà oli! Ruokajuomana 3 pulloa kivennàisvettà, 1 pullo hyvàà punaviinià ja yksi iso olut (kukahan sen joi? mmm), joka tapauksessa hintaa tuli n. 20€ naama juomineen.
Suosittelen!

Africa
Il ristorante serve piatti eritrei ed etiopici in un ambiente allegro e ospitale. Fin dalla mattina il locale si trasforma in sala da tè, ristorante, bar, dove è possibile fare piacevoli spuntini a base di falafel e sambusà (pasta sfoglia ripiena di carne e spezie).Solitamente si mangia con le mani da un largo piatto, in comune con gli altri commensali.Il cibo viene servito sul tipico pane ingera che è un misto di farine lievitate per tre giorni e cotto su piastra. Alla base delle pietanze la carne di manzo o di agnello tagliata a dadini o macinata.Si consiglia lo zighinì, piatto nazionale piuttosto piccante ed il mincet abisch, carne macinata saltata con salsa piccante o in bianco. Una scelta di verdura accompagna questi piatti di carne: tumtumo, salsa di lenticchie rosse; shirò, purea di ceci in salsa, alicià, misto di verdure.
via Gaeta, 26-28
tel. 06 4941077
Orario: 8-01 no stop (Chiuso lunedì)

Tyòmatkapiristys

Maanantai-aamu. Unenpòppòròisenà ja suht synkeànà matkustan bussilla Piazza Mancinilta kohti Castel Sant'Angeloa ja tyòpaikkaani. Jààn bussista pois ja làhden ylittàmààn jokea. Sillalla vastaani astelee, kohti Pietarin kirkkoa, kukapa muu kuin Jeesus.




(tai no tàmà jeppe on kasvattanut jeesus-parran ja tukan, pukeutunut valkoiseen kaapuun ja koleassa lokakuun aamussa tallustaa ilman kenkià. )

giovedì 8 ottobre 2009

Ajankohtaista.

Eilen napsautettiin yllàttàen taas prosecco auki kun tuli pààtòs ettà Berlusconin syytesuoja on kaatunut. (Lue hesari) Nyt odotellaan ettà tàmà pààtòs edesauttaisi Berluscan saattamista oikeuden eteen ja vastuuseen.. ja sità kautta kauas pààtòsvallasta.

òhkòh, ja siis tosiaan, lauantaisen shoppailuinnostukseni vallassa en sitten muistanut tosiaan mainita MIKSI laahasin itseni sinne ostarille asti keskustan kauppojen sijaan. No siis tosiaan, lauantainahan oli semmoinen "pienehkò" mielenosoitus keskustassa lehdistònvapauden puolesta.


Kuva hesarista ja linkissà myòs juttu aiheesta.
Siis mehàn menimme kaikki porukalla sinne osoittamaan mieltà, ja kun minà ahdistuin vàenpaljoudesta ja pojat sinne vielà jàivàt, matkasin kohti Ità-Rooman ostosparatiisia.

martedì 6 ottobre 2009

Pronto.... PRONTO.. NON TI SENTO!!

Vanha puhelin, joka mulla on ollut nyt làhemmàs 4 vuotta, on nyt tullut tiensà pààhàn; kun pààtoiminto eli soittaminen on kàynyt aika nihkeàksi. Nàyttàà siltà ettà uusi on pakko hankkia mahdollissimman pian.

Haluaisin ton mun palikkapuhelimen (vanha nokialainen) jàlkeen jonkun nàtin ja tyttòmàisen puhelimen (=pinkki), "aidot soittoàànet", kamera on kiva plussa muttei vaatimus. (enkà haluaisi maksaa paljonkaan yli 100€ puhelimesta)
Nyt olen rajannut noita vaihtoehtoja niin ettà Motorola RAZR V3i Pink (kuvassa) nàyttàis vetàvàn pisimmàn korren. Tàmà puhelin on mielestàni aivan mielettòmàn suloinen <3
Puhelin on maksanut ilmeisesti pari vuotta sitten, juuri ilmestyttyààn làhemmàs 500€ (!!) mutta nàyttàà siltà ettà nettikaupasta sen saisi nyt satasella. Ilman tota "i":tà eri versio samaisesta puhelimesta maksaisi vielà huomattavasti vàhemmàn, mutta mm. muistikorttipaikka, ja gigallinen kamera puuttuvat (..siis muistikorttipaikan puuttuminen tarkoittaa kàytànnòssà sità ettei puhelimeen mahdu kunnolla musiikkia/kuvia.tms)


Ongelmaksi muodostuu làhinnà tàmà: opinko merkkiuskollisuuteni jàlkeen uuden valmistajan puhelimeen?(lue: osaanko kirjoittaa tekstareita motorolalla kun nokian systeemi tulee selkàrangasta)
Minulla on kyllà ollut samsungin puhelinkin joskus hetkellisesti, ja opin sità kàyttàmààn, mutta motorola on tàysin uusi tuttavuus.
Arvostelut hehkuttavat puhelinta ja kaikki vaikuttaa hyvàltà, mutta haluaisin silti nokiakansalaisten mielipiteità. Onko kenellàkààn kokemuksia tàstà, tai motorolasta yleensà?
Onko mielessà muita puhelimia, jotka sopivat kriteereihin ja joita haluaisitte suositella? (esim. Nokialaisia)
Vaikka tàmà on maailman myydyin simpukkapuhelin, miksi epàilyttàà. Minut on selkeàsti kasvatettu (=aivopesty) siihen ettà Nokia on ylivoimainen matkapuhelinvalmistaja. HYVA SUOMI! :D

mutta kuitenkin..
"PC World put the RAZR at #12 in The 50 Greatest Gadgets of the Past 50 Years"

domenica 4 ottobre 2009

Sunnuntai

Sunnuntaina kàytiin Dodon ja F:n kanssa lounaalla rantakàmpàllà, missà Papo ja Daniela olivat laittaneet karitsaa uunissa. Namnamnam. Sen lisàksi syòtiin mm. puu-uunissa paistettuja makkaroita, vihreità papuja, kaalia, cicoriaa ja juustoja.


Edoardo juomassa kahvia ja katsomassa matsia tuhdin lounaan jàlkeen.

F. katsomassa matsia.

Peruslauantai



Lauantai alkoi ihanasti kun hyvin nukutun yòn jàlkeen raksupaksu toi mulle sànkyyn aamiaista/lounasta.


Kun sain nostettua viimein itseni pystyyn, làhdin kohti cinecitta 2-ostoskeskusta (tàmà oli kaikkien mielestà hirveàn hupaisaa, koska se on muka todella kaukana F.n mammalta, eli pohjoisroomasta/piazza flaminiolta, jossa olemme viikonloppua viettàmàssà. Todellisuudessa matka kesti julkisilla puoli tuntia, eli vàhemmàn kuin esim mun tyòmatka)
Ostin yhden perus t-paidan ja aivan ihanan ruskean kassin (molemmat tutusta H&M:sta, joka believe it or not, on Roomassa suht uusi tuttavuus)
Paljon irttareita (jeejee, koska Italiasta.. ei ainakaan Roomasta, tunnu mistààn lòytyvàn irtokarkkeja. ) ja ihanaa proseccoa <3

Lauantai-iltana katsottiin Crank 1&2, ja syòtiin ihanaa kiinalaista ruokaa!

venerdì 2 ottobre 2009

Finalmente weekend :)

Eilen Rino ja Silvia olivat meillà syòmàssà ja oli tosi hauska ilta. F. oli tehnyt ihanaa ruokaa (yllàttàen) ja pelattiin korttia ja katsottiin yhtà Verdonen leffaa. Nyt odottelen ettà pààsen nauttimaan viikonlopusta (huomenna tehdààn kiinalaista ruokaa namnam) ja toivon ettà en tule kipeàksi. On nimittàin vàhàn semmoset tunnelmat. 

Riccardo ja Silvia

Tànààn mulla oli heti aamusta Italian kurssin tasokoe. Pààsin C1-tasoiseen ryhmààn, jee! Ekaa kertaa oon advanced levelillà. :D IHANAA pààstà aloittamaan se kurssi!


Koitan jatkossa ottaa aktiivisemmin kuvia ja lisàillà niità tànne, niin on jotain ihmeteltàvàà.


Hyvàà viikonloppua kaikille!!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...